Ulala – zapiekanka na cieście francuskim z cukinią

👨‍🍳 Kuba Steuermark i 🥦 Oerlemans Foods prezentują:
Ulala – zapiekankę na cieście francuskim z cukinią👌

Zapiekanka. Niby Fast-food, ale w połączeniu z cukinią, królową włoskich stołów, to już brzmi nieźle. Prawda? A jak zaraz dowiesz się, że gotowanie może być tak nieskomplikowane jak w tym przypadku, zapiekanka którą dzisiaj serwujemy, podbije Twoje serce na długo.

🍲Jak przyrządzić danie?
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw do środka ciasto francuskie dokładnie rozłożone na okrągłej blasze i obciążone suchym ziarnem na pergaminie. Piecz tartę 10-12 minut, zdejmij obciążenie i dopiecz odkryty spód przez kolejne 5 minut.

W międzyczasie przygotuj masę jajeczno-mleczną łącząc mleko, śmietankę i jaja. Dopraw solą i pieprzem, dodaj suszony tymianek. 

Kolejnym elementem będzie usmażenie na oleju plastrów cukinii. Smażymy je na mocno rozgrzanej patelni, z minimalną ilością oleju. Dopraw solą i pieprzem, lekko przestudź i ułóż w kilku warstwach na upieczonym spodzie ciasta. Całość posypujemy prażoną cebulką i zalewamy masą jajeczną. 

Teraz wstaw zapiekankę ponownie do piekarnika i piecz aż góra lekko się zetnie i przyrumieni. Ostudź i serwuj zimną zapiekankę ze świeżą sałatką.

Prawda, że wygląda smakowicie? I jeszcze lepiej smakuje!?

❗️Pamiętaj, że z naszymi składnikami nie może się nie udać.

☎️ Czego od nas potrzebujesz?
Cukinia w plastrach Oerlemans Foods – opakowanie 2,5kg
Mrożone płaty ciasta francuskiego – opakowanie 420g
Mleko 3,2% – kartonik 1l
Śmietanka 20% do gotowania Debic – butelka 1l
Cebula smażona – opakowanie 500g
Jaja świeże naświetlane – opakowanie 30szt.
Olej uniwersalny mazowiecki – butelka 900ml
Masło extra – kostka 200g
oraz sól, pieprz i suszony tymianek.