Uda z gęsi konfitowane

Najlepsza gęsina na św. Marcina- głosi porzekadło. A że Marcin obchodzi imieniny w listopadzie, nie ma co czekać na święta Bożego Narodzenia. Już teraz przyrządźmy wyśmienite udka z gęsi. I niech będą konfitowane, czyli trzymane i gotowane w tłuszczu.
Konfitowanie to technika kulinarna znana od dawna. Kucharze stosują ją, gdy chcą osiągnąć efekt soczystości, niezwykłej delikatności i obłędnego aromatu. Konfitują nie tylko mięsa, ale także warzywa.
No, ale my dzisiaj pieczemy aromatyczne udka gęsie!
🍲Jak przyrządzić danie?
Zaczynamy od marynaty. Wszystkie jej składniki gotujemy. Zostaw dwa ząbki czosnku, będzie potrzebny aby podbić smak tłuszczu.
Teraz uda oczyszczamy od strony skóry, ewentualnie wiążemy sznurkiem i po sprawdzeniu czy marynata już porządnie wystygła, zanurzamy w niej mięso na minimum 6 godzin, maksymalnie na, uwaga… 36 godzin, bo wtedy udka będą najlepsze.
Wyjmujemy z marynaty i ręcznikami papierowymi mięso dokładnie osuszamy.
Smalec gęsi wraz z ziołami i pieprzem podgrzewamy w garnku lub piekarniku do 90 stopni. Teraz wszystkie uda wkładamy do tłuszczu tak aby mięso było nim całkowicie przykryte.
Konfitujemy około 3-4 godzin, co jakiś czas kontrolując temperaturę.
Najbezpieczniej wstawić garnek w tłuszczem do piekarnika.
Po 2,5 godzinach dodaj do tłuszczu obie główki czosnku przekrojone na pół w poprzek ząbków.
Czosnek po tym czasie będzie miał konsystencję masła i będzie słodki w smaku, pozbawiony aromatu surowego czosnku. Podajcie go za chwilę obok gotowego mięsa.
Teraz bardzo delikatnie wyjmijcie udka. Mogą się rozpadać, bo są bardzo miękkie! Odsączcie z tłuszczu.
Smalec zlejcie do słoików. Prawda że jest obłędnie aromatyczny?
Udka można podać układając na talerzu obok czerwonej kapusty i klusek śląskich.
❗️Pamiętaj, że z naszymi składnikami nie może się nie udać.