Pierogi Gyoza!

Pierogi Gyoza

Ajinomoto
Pierwszą wzmiankę o pierogach, których chińska nazwa brzmi jiaozi, odnotowano w Chinach już w VI wieku p.n.e. Istnieje kilka teorii na temat pochodzenia tej nazwy. Jedna z najbardziej popularnych mówi, że wywodzi się ona od kształtu pieroga, który przypomina róg. A róg po chińsku to właśnie jiao.
Druga teoria z kolei przypisuje wynalezienie jiaozi praktykowi chińskiej medycyny Zhangowi Zhongjinga. Gotował on w celach leczniczych mięso jagnięce, paprykę i lekarstwa, a następnie farszem z tych składników nadziewał kawałki ciasta, które z kolei przykładał do uszu chorych, lecząc zimą odmrożenia.
Do Japonii pierożki gyoza trafiły podczas II wojny światowej. Japońscy żołnierze poznali jiaozi gdy przebywali na terenie Chin. Kiedy wrócili do kraju, chcieli odtworzyć jiaozi i wówczas w Japoni narodziły się pierożki gyoza. A skąd taka nazwa? To bardzo proste: w rzeczywistości gyoza, to japońska wymowa jiaozi!
Chińską wersję gyozy przygotowuje się na parze lub gotuje w wodzie. Natomiast oryginalną, japońską gyozę przysmaża się na patelni, a potem poddaje krótkiemu parowaniu. Dzięki temu japońska gyoza ma bardzo chrupiącą skórkę i jednocześnie niezwykle soczyste nadzienie.
☎️ Czego od nas potrzebujesz?
Masz do wyboru:
Pierogi Gyoza – opakowanie 600g:
– z kurczakiem i warzywami,
– z kaczką,
– z warzywami,
– z wieprzowiną,
Pierogi Gyoza – opakowanie 400g:
– z jabłkami.