Perliczka supreme, sos białe wino, risotto z pomidorami, jarmuż

Mięso:

Składniki:

Perliczka filet supreme 1700 g
Wywar warzywny 2500 g
Wino białe 350 g

Przygotowanie:

Perliczkę zrolować w folii w ten sposób aby wywar miał możliwość zaprawić mięso.
Postawić wywar – warzywny z dodatkiem wina.
Gotować perliczkę około 12 minut. Można sporządzić perliczkę również metodą gotowania w próżni.

Sos białe wino

Składniki:

Szalotka 120 g
Masło 110 g
Wino białe 190 g
Śmietana kremówka 800 g

Przygotowanie:

Szalotkę obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę , zasmażyć na maśle i podlać winem .
Kiedy wino odparuje – dodać śmietanę i również redukować do odpowiedniej konsystencji.
Można zaciągnąć zimnym masłem.

Risotto z pomidorami

Składniki:

Ryż do risotto 400 g
Oliwa z oliwek 70 g
Cebula 60 g
Liść laurowy 4 szt.
Wino białe 170 g
Wywar warzywny 500 g
Pomidory pół-suszone bez zalewy 270 g
Parmezan 140 g
Masło 120 g
Szczypiorek 3 pęczki

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę .
Rozgrzać oliwę , dodać liść laurowy i cebulę – zeszklić i dodać ryż.
Kiedy ryż zaczyna pachnieć – dodać białe wino i redukować.
Gdy wino odparuje wlewać stopniowo wywar warzywny i gotować risotto około 15 minut.
Po tym czasie zacząć doprawiać risotto – serem , masłem oraz szczypiorkiem.
Powinno być gotowe po 18 minutach – tyle się rozkleja ziarno Arborio.

Jarmuż – smażony na głębokim tłuszczu

Składniki:

Jarmuż 300 g
Olej 1000 g
Sól

Przygotowanie:

Liście jarmużu opłukać osuszyć na ręczniku papierowym.
Rozgrzać olej i wrzucać stopniowo liście jarmużu – uwaga na początku olej usuwa z liści wodę co objawia się lekkim pryskaniem tłuszczu. Po chwili wyciągnąć jarmuż z tłuszczu i ponownie ułożyć na ręczniku papierowym – i tak przechowywać.