Parfait czekoladowe z kozim serem

[divider_line type=”divider_line”]

Składniki- 10 porcji:

Czekolada gorzka 750 g
Śmietana kremówka 1 l
Żółtka 5 szt.
Cukier 100 g
Ser kozi dojrzewający 100 g
Mascarpone 250 g
Płatki kwiatów Wiberg
Sos Coullis Truskawka Boiron

[imageeffect target=”_self” image=”2214″ width=”300″ titleoverlay=”” lightbox=””][divider_line type=”divider_line”]

Food cost 1 porcji

4,45  zł

[divider_line type=”divider_line”]
[imageeffect image=”3272″ target=”_self” lightbox=”yes” titleoverlay=””]

Sposób przygotowania:

[divider_line type=”divider_line”]

Mus z sera koziego :
Ser kozi rozpuścić w rondlu i wymieszać w 1/3 podanej ilości mascarpone do uzyskania jednolitej masy.
Całość wystudzić i zmiksować . Dodać pozostałą część mascarpone i ubić mikserem. Napełnić rękaw cukierniczy z okrągłą końcówką i odłożyć.
Czekoladę rozpuścić, a następnie schłodzić nie dopuszczając do ponownego stężenia sie masy.
Żółtka utrzeć z cukrem na biało.
Ubić śmietanę.
Żółtka z cukrem wymieszać z czekoladą.
Do powstałej i przestudzonej masy z czekolady i żółtek dodać bitą śmietanę.
Foremkę napełnić do połowy masą czekoladową , później dodać mus z sera i ponownie masę czekoladową. Deser zamrozić.
Podawać lekko zamrożony z coullis z truskawek.
Dekorować karmelem , czekoladowymi elementami oraz płatkami kwiatów.