Mule

[imageeffect image=”747″ target=”_self”]
[imageeffect image=”761″ target=”_self” lightbox=”yes”][imageeffect image=”766″ lightbox=”yes” target=”_self”][imageeffect image=”835″ lightbox=”yes” target=”_self”]

Mule to wykwintna a jednocześnie prosta potrawa, która ma swoich oddanych wyznawców. Chodzenie na mule i dobre wino jest dla nich cotygodniowym obrządkiem. Przygotowaliśmy dla Państwa kilka propozycji ich serwowania.

W naszej ofercie znalazły się znakomite mule Holenderskiego producenta Zeeland’s Roem. Cechuje je najwyższa dbałość w całym procesie produkcyjnym i rygorystyczne normy jakości. Oprócz procedur ręcznej segregacji, zastosowano technikę video, pozwalającą wyeliminować wszystkie uszkodzone muszle.

[imageeffect image=”745″ target=”_self”]
[divider_line type=”divider_line”][vc_tour interval=”0″]

Cena sprzedaży bez umowy:                              18,00 zł netto/kg

Cena sprzedaży przy umowie 10kg/ tydzień:      16,50 zł netto/kg
możliwe wsparcie w postaci użyczenia 4 specjalnych garnków do gotowania muli

Cena sprzedaży przy umowie 20kg/ tydzień:      16,00 zł netto/kg
możliwe wsparcie w postaci użyczenia 4-8 specjalnych garnków do gotowania muli

Produkt sprzedawany w opakowaniach 2kg.
Zamówienia: w każdy czwartek do godz. 10:00
Dostawy do klientów: następny czwartek.
Termin przydatności do spożycia: 5 dni z dniem dostawy włącznie – czyli do poniedziałku.

 

 

Specjalny garnek do gotowania i serwowania muli. Pokrywka służy jako „talerz” do odkładania pustych muszli. Pojemność garnka przystosowana do jednorazowego ugotowania 1kg muli.

[imageeffect image=”753″ target=”_self”]
[imageeffect image=”750″ lightbox=”yes” target=”_self”]

Mule czarne w kremowym sosie z  selerem naciowym

Składniki:

Mule czarne świeże  5000 g
Seler naciowy 500 g
Czosnek 120 g
Wino białe 250 g
Śmietana kremówka  1 litr
Natka pietruszki 1 pęczek
Sól
Pieprz

 

Mule oczyścić z pozostałości glonów.

Rozgrzać oliwę z drugiego tłoczenia (sansa) lub trzeciego (pomace) i dobrze rozgrzać  , wrzucić seler i czosnek. Kiedy się wszystko zeszkli dodać mule i wszystko zasmażyć .

Kiedy  muszle się lekko będą otwierać dodać wino i lekko zredukować  – po tej chwili dodać śmietanę i przykryć na 4-6 minut.

Doprawić cytryną i solą z pieprzem. Na koniec dodać natkę pietruszki .

 

Mule z kruszonką z bagietki

Małże czarne 5000 g
Oliwa extra 250 g
Czosnek  130 g
Pomidory 1000 g
Wino białe 260 g
Bazylia 1 doniczka
Pietruszka natka 2 pęczki
Bagietka duża 1 szt.
Cytryna  sok do smaku

 

Z białej części pieczywa  ,połowy oliwy, czosnku i natki sporządzić kruszonkę w kutrze do miksowania.
Małże wrzucić na rozgrzaną oliwę i wszystko podsmażyć.
Dodać wino białe , pomidory i wszystko zagotować.
Przykryć garnek pokrywką i dusić 3-4 minuty
Na koniec przesunąć muszle na brzeg naczynia i dodać kruszonkę – mieszając lekko aby się rozpuściła w soku z muli , na koniec dodać sok z cytryny.
warsztaty

Mule w ziołowym sosie śmietanowo-pomidorowym

Składniki:

Mule 5000 g
Śmietana 1 litr
Wino białe 350 g
Natka pietruszki 2 pęczki
Primerba prowansalska 60 g
Pomidory pelati krojone 300 g
Czosnek 120 g
Oliwa z oliwek extra vergine 200 g

 

W rondelku podsmażyć czosnek i dodać pomidory wszystko zagotować i dodać zioła w paście i śmietanę – doprawić do smaku i odstawić w ciepłe miejsce.

Mule wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć chwilę – dodać wino i wcześniej sporządzony sos.

Przykryć i gotować  4-5 minut.

Mule w sosie z dodatkiem białego wina i rozmarynu

Składniki:

Mule 5000 g
Czosnek 80 g
Wino białe lekkie wytrawne 300 ml
Rozmaryn parę gałązek
Sól do smaku
Masło 300 g
Oliwa z oliwek 200 g

 

Oliwę rozgrzać w garnku , dodać mule i smażyć , odłożyć na bok naczynia i wrzucić czosnek.
Kiedy się czosnek zeszkli dodać rozmaryn w gałązkach  – wszystko wymieszać i dodać białe wino i przykryć na 4-5 minut.

Gotowe.

[/vc_tour][divider_line type=”divider_line”][imageeffect image=”772″ target=”_self”]