Krewetki argentyńskie z grilla z sosem z mango i chilli na sałacie

[divider_line type=”divider_line”]

Składniki- 10 porcji:

Krewetki Argentyńskie czerwone rozmiar 10-20 30 szt.
Olej rzepakowy cytrynowy Kruszwica  80 g
Sok z cytryny 40 g
Płatki  soli cytrynowej Falksalt

Sos z mango:

Mango 2 szt. obrać
Chili świeże 40 g
Żółtka  4 szt.
Sok z cytryny 2 szt.
Olej cytrynowy 120 g
Skórka z limonki z 2 limon
Szczypiorek 2 pęczki
Sałata mix różne rodzaje 2 opakowania
Pomidory cherry  500 g

[imageeffect target=”_self” image=”2214″ width=”300″ titleoverlay=”” lightbox=””][divider_line type=”divider_line”]

Food cost 1 porcji

18,64 zł

[divider_line type=”divider_line”]
[imageeffect image=”3184″ target=”_self” lightbox=”yes” titleoverlay=””]

Sposób przygotowania:

[divider_line type=”divider_line”]

Sos z mango : Chili posiekać drobno i zasmażyć na małej ilości oleju cytrynowego. Żółtka wymieszać z sokiem z cytryny i skórką z limonki. Zmiksować chili z olejem i mango  na gładką masę.

Później dodać żółtka z cytryną , powoli wlewając olej cytrynowy , do uzyskania  gładkiego  majonezu . Pod koniec dodać szczypiorek. Krewetki naciąć na grzbiecie lub obrać ze skorupek , usunąć trzustkowątrobę .Grillować krewetki doprawiając płatkami soli i sokiem z cytryny na koniec dodać olej cytrynowy.

Ułożyć sałatę , pomidorki i szczypiorek wszystko polać sosem i położyć na nich krewetki.