Grana Padano

Grana Padano jest powszechnie znany jako po prostu Parmezan. Blady, żółty miąższ powinien być twardy, ziarnisty i kruchy. Jest to ser półtłusty, pasta serowa jest twarda, gotowana i poddana powolnemu dojrzewaniu. Ser ma skórkę złoto-żółtą i połyskującą, pasta serowa ma kolor biały lub słomkowy, strukturę drobno-granulowaną.
Status DOC ser posiada od 1955 roku. Ma formę kręgu o średnicy 35-45 cm i wysokości 18-25 cm, waga jednego kręgu sięga od 24 do 40 kg.
Produkowany jest z mleka krowiego w takich miejscach jak Lombardia, Piemont, Veneto, Trentino, Emilia Romana. Grana Padano jest tradycyjnym, wytwarzanym sposobem spółdzielczym, niepasteryzowanym, twardym serem. Jego gładka, naturalna skórka jest bardzo twarda i gruba. Dojrzewa w ciągu 12-48 miesięcy w piwnicy dobrze wietrzonej i w temperaturze 15-20 C.

 

Grana Padano  w kręgu

Waga netto ok. 35kg

Cena netto : 43,00 zł /kg

 

Grana Padano w klinach 1/8 kręgu

Waga netto ok. 5kg

Cena netto : 45,00 zł /kg

 

Grana Padano  w małych klinach

Waga netto ok. 1kg lub ok. 2kg

Cena netto: 46,00 zł /kg