Canuti – Mały przewodnik po makaronach

Od końca roku 2013 pojawiły się w ofercie firmy Dorado świeże makarony Canuti.

 

 

W odpowiedzi na wiele pytań ze strony Szefów kuchni  dotyczących sposobu przygotowania tych wspaniałych past wychodzimy Państwu naprzeciw , podpowiadając jak ekspresowo przygotować przepyszne i wykwintne dania z wykorzystaniem makaronu Canuti w różnych formach i z różnymi sosami.

[divider_line type=”divider_blank”][divider_line type=”divider_blank”][divider_line type=”divider_blank”][divider_line type=”divider_blank”][divider_line type=”divider_blank”][divider_line type=”divider_line”][content_animator id=”animator_6″ delay=”55″ speed=”888″ effect=”slide” direction=”left” align=”left” float=”no” easing=”easeInSine”]

Generalnie pasty Canuti dzielimy na cztery  formy,

dla każdej z nich polecamy też sosy:

[/content_animator][divider_line type=”divider_line”]

[imageeffect image=”702″ css_animation=”right-to-left” target=”_self”]
[content_animator id=”animator_” effect=”slide” direction=”right” align=”left” float=”no” easing=”linear” delay=”1500″ speed=”1000″]formy długie : Spaghetti alla chitarra , Tagliatella, Tagliolino , Papardelle , Tagliolini

Sosy na bazie pomidorów , ragout z mięsem mielonym (bolognese) , sos na bazie owoców morza , Arrabbiata , Putanesca , alla Matriciana

Sosy śmietanowe : sos carbonara , sos ziołowy[/content_animator]

[content_animator id=”animator_1″ effect=”slide” direction=”right” align=”left” float=”no” easing=”linear” delay=”2000″ speed=”1000″]formy krótkie : Penne , Garganelli  , Strozapretti , Passatelli , Strozaprette Casareccio

Sosy na baze pomidorów : Putanesca , Arrabbiata , alla Matriciana

Sosy na bazie wina : Sos rozmarynowy[/content_animator]

[content_animator id=”animator_2″ effect=”slide” direction=”right” align=”left” float=”no” easing=”linear” delay=”2500″ speed=”1000″]formy nadziewane: Tortellaci , Tortelazzo , Tortelloni , Supremi , Fazoletto , Fagotti , Tortelloni , Raviolini, Ravioli , Quadroni , Capelli , Cappelletti

Emulsje: masło szałwiowe z parmezanem , masło z szynką parmeńską , pesto alla Genovese

Sosy śmietanowe: sos z zielonego groszku , mus śmietankowy z tartymi orzechami włoskimi , krem z ricotty i parmezanu , sos pomidorowy ze śmietaną , sos ziołowy

Sosy na bazie pomidorów:  Bolognese  , sos pomidorowy z krewetkami[/content_animator]

[divider_line type=”divider_line”]
[content_animator id=”animator_4″ delay=”3000″ speed=”1000″ effect=”slide” direction=”right” align=”left” float=”no” easing=”linear”]forma naturalna : Pasta Sfoglia

Sosy : beszamel do zapiekania

Sosy na bazie pomidorów : Bolognese[/content_animator]

[content_animator id=”animator_5″ delay=”3500″ speed=”1000″ effect=”slide” direction=”right” align=”left” float=”no” easing=”linear”]kluseczki z masy ziemniaczanej :  Gnocci , Gnocchetti  , Chicche

Sosy na baze pomidorów : Putanesca , Arrabbiata , alla Matriciana

Sosy śmietanowe: sos z zielonego groszku , mus śmietankowy z tartymi orzechami włoskimi , krem z ricotty i parmezanu , sos pomidorowy ze śmietaną , sos ziołowy

Emulsje : masło szałwiowe z parmezanem , masło z szynką parmeńską , pesto alla Genovese[/content_animator]

[divider_line type=”divider_line”][content_animator id=”animator_8″ delay=”4000″ speed=”1222″ effect=”slide” direction=”left” align=”left” float=”no” easing=”linear”]

Poniżej przedstawiamy Państwu przepisy na sosy  – niektóre są łatwe , niektóre bardziej zaawansowane lecz wykonalne dla każdego. Receptury są przygotowane na 10 porcji.

 

Zachęcamy Państwa do spróbowania i przekonania się na własnym smaku jaką przewagę nad konkurencją dają makarony firmy CANUTI.

[/content_animator][vc_tour]

Składniki sosu:

-szalotka 60 g

-groszek zielony 450 g

-śmietana 300 g

-masło 150 g

-szpinak 100 g

-parmezan tarty do smaku

Metoda:

Podsmażyć szalotkę na maśle i dodać groszek.

Krótko smażyć i zalać śmietaną – zagotować i zmiksować ze szpinakiem i parmezanem

Składniki:

Masło  400 g

Szałwia 70 g

Parmezan 300 g

Świeży pieprz cz. m. do smaku

Sól do smaku

Metoda:

Masło szałwiowe – roztopić powoli masło razem z listkami szałwii i wrzucić do masła ravioli. Podrzucić parę razy aby  masło utworzyło emulsję i dodać parmezan – po dodaniu parmezanu krótko mieszać aby uniknąć sklejenia sera.

Składniki:

Śmietana 500 g

Parmezan 250 g

Orzechy włoskie 300 g

Masło 60 g

Sól

Metoda:

Podsmażyć ¼ orzechów włoskich na klarowanym maśle i zalać śmietaną – do tego dodać parmezan i sól – redukować do gęstości sosu i dodać resztę orzechów.

Składniki sosu z regionu Emiglia-Romagna:

Mięso wieprzowo-wołowe pół na pół najlepiej peklowane (kiełbasa biała surowa b/przypraw ) zmielone na grubych oczkach.  600 g

Seler naciowy 150 g

Marchew 150 g

Cebula 200 g

Wino białe 350 g

Oliwa z oliwek 130 g

Pomidory cherry 300 g

Rozmaryn do smaku

Sół i pieprz do smaku

Metoda:

Warzywa zmielić i podsmażyć na oliwie z oliwek z rozmarynem , następnie dodać mięso i ponownie smażyć. Usuwamy rozmaryn .Dodajemy wino białe i redukujemy.

Wszystko dusimy w winie – można dodać trochę wody.

Składniki:

Ricotta 400 g

Parmezan 200 g

Śmietana 300 g

Woda do konsystencji

Sól

Pieprz biały mielony

Metoda:

Wszystkie składniki podgrzać i dobrze wymieszać – jeśli jest potrzeba dodać sól morską.

Tortelloni ugotować i wymieszać z kremem z ricotty.

Dekorować np. pomidorkami cherry lub czarną solą i ziołami

 

Składniki:

Kapary  70 g

Anchovies 50 g

Czosnek 60 g

Peperoncino 2 czuszki

Oliwa extra 100 g

Oliwki czarne 120 g

II część sosu:

Szalotka 80 g

Czosnek 40 g

Pietruszka natka

Pulpa pomidorowa gładka 600 g

Metoda:

Podsmażyć posiekane kapary , sardele oraz czosnek na oliwie po chwili dodać peperoncino i pulpę zmiksowaną z czosnkiem i szalotką. Na koniec dodać  natkę i oliwki czarne krojone.

 

Składniki:

Pancetta 300 g

Szalotka 200 g

Masło 40 g

Woda do zgaszenia smażenia

Śmietana kremówka  4 łyżki

Jajka 3

Żółtka 3

Parmezan

Sól

Pieprz

Metoda:

Na patelni topimy masło i dodajemy pancettę z szalotką w kostkę. Krótko smażymy i gasimy odrobiną wody – odstawiamy z palnika.
Makaron gotujemy wg uznania i dodajemy do pancetty z cebulką

Śmietanę miksujemy z jajkami , żółtkami i parmezanem – całość dodajemy do makaronu.

Stawiamy z powrotem na palniku i szybko mieszamy delikatnym narzędziem aby uzyskać      emulsję.

Składniki:

Oliwa extra 120 g

Mule czarne 1300 g

Peperoncino do smaku 2-3 czuszki

Czosnek 40 g

Białe wino 250 g

Pulpa pomidorowa 400 g

Krewetki 200 g

Pietruszka

Sól morska

Metoda:

Podsmażyć czosnek z peperoncino na oliwie i dodać mule wszystko zasmażyć i dodać wino białe oraz pomidory. Przykryć naczynie i odczekać 3-4 minuty.

Po tym czasie dodać krewetki i pietruszkę jeszcze raz przykryć na 2-3 minuty i dodać ewentualnie sól. Sprawdzić czy wytworzył się sok z muli

Na patelnie wylać sok z muli i pomidorów i lekko go redukować. Do zredukowanego dodać makaron i pozostałe składniki sosu.

Wszystko delikatnie podrzucić i dodać parmezan .

Składniki:

Oliwa 120 g

Czosnek 80 g

Cebula 200 g

Woda do konsystencji

Pulpa pomidorowa 550 g

Sól

Pieprz

Parmezan do posypania makaronu

Metoda:

Podsmażyć czosnek i cebulę na oliwie i dodajemy odrobine wody. Po chwili dodajemy pulpę – wszystko redukujemy i dodajemy sól i pieprz.

Makaron gotujemy wg opakowania i dodajemy do sosu.

Na talerz dodajemy parmezan.

Składniki:

Masło 80 g

Szalotka 150 g

Sól

Cukier 500 g

Rozmaryn gałązka 3 szt.

Czerwone wino 700 g

Fond lub demi glace 300 g

Pomidory coctailowe 250 g

Rozmaryn siekany 40 g

Metoda:

Na maśle smażymy szalotkę i dodajemy sól i cukier –  karmelizujemy i zalewamy winem – redukujemy do konsystencji syropu.

Po tym zabiegu dodajemy fond i wszystko jeszcze raz redukujemy .

Kiedy mamy już odpowiednią konsystencję sosu dodajemy pomidorki cherry oraz siekany rozmaryn.

Makaron gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu i mieszamy delikatnie , aż pasta „wciągnie” sos.

Składniki:

Oliwa extra 130 g

Krewetki  całe w skorupie 700 g

Pomidorki koktajlowe 350 g

Szalotka 200 g

Sól

Natka pietruszki

Peperoncino 2 czuszki

Metoda:

Na oliwie podsmażamy peperoncino i szalotkę – dodajemy pomidorki i chwilę smażymy.

Po ty czasie dodajemy krewetki i wszystko lekko podduszamy w soku z pomidorków na koniec dodajemy natkę i sól.

Makaron gotujemy i dodajemy do pozostałych składników.

Przy porcjowaniu można dodać na wierzch dania siekane pistacje.

Składniki:

Pulpa pomidorowa 250 g

Śmietana 200 g

Beszamel  100 g

Parmezan 200 g

Metoda:

Wszystko zmiksować na gładki sos i zagotować.

Można dekorować szczypiorkiem.

Składniki:

Do canelloni:

Ricotta 400 g

Parmezan 300 g

Szpinak 1000 g

Gałka muszkatołowa

Pasta Sfoglia – pocięta na długie pasy

Masło 50 g

Beszamel 600 g

Parmezan 100 g

Masło II 70 g

Metoda:

Foremkę smarujemy masłem i układamy zamoczone w beszamelu cannelloni.

Wszystko zalewamy beszamelem i dodajemy na górę drugą część masła i parmezan.

Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 160 0 C.

Składniki:

Beszamel 700 g

Sos bolognese 700 g

Pasta sfoglia 700 g

Parmezan 300 g

Masło 60 g

Metoda:

Formę smarujemy masłem i kolejno układamy warstwy pięć razy:

-beszamel , pasta , beszamel , bolognese , parmezan .

Po tym zabiegu naciąć całą lazanię wzdłuż blachy co 7 cm , aby gotujący się w piekarniku sos nie zdeformował dania.

Pieczemy w temperaturze 160 0 przez 45 minut.

Czekamy , aż lasania stężeje i kroimy w poprzek poprzednich nacięć na odpowiednie porcje.

Do dekoracji dodajemy pomidorka i zioła.

[/vc_tour]
[divider_line type=”divider_line”][content_animator id=”animator_9″ delay=”4400″ speed=”1222″ effect=”slide” direction=”left” align=”left” float=”no” easing=”linear”]

Poniżej tabela ułatwiająca dobranie kształtów makaronów do rodzajów sosu:

[/content_animator][divider_line type=”divider_line”]

Spaghetti Tagliatelle Papardelle Tortellini Cappelletti Gnocchi Ravioli Strozapretti Garganelli Pasta Sfoglia
Masło szałwiowe * * * * *
Masło z prosciutto * * * * *
Masło z parmezanu * * * * *
Sos pomidorowy * * * * * * * *
Sos bolognese * * * * * * * *
Sos z groszku * * * *
Krem z ricotty * * *
Sos frutti di mare * * *
Arabbiatta * * * * *
Putanesca * * * *
Alla Matriciana * * * * *
Sos z czerwonego wina * * *
Beszamel *
Carbonara * * *
Sos ziołowy * * * *
Pesto Genovese * * * * * * * * *