Tatar z wołowiny z sosem sojowym i kiełkami słonecznika na pieczonej marchwi

[divider_line type=”divider_line”]

Składniki- 10 porcji:

Wołowina Krzyżowa Laschori Food Coulture 1000 g
Cebula czerwona 100 g
Oliwki zielone 80 g
Kapary całe 60 g
Grana Padano 150 g

Marynata do wołowiny:

Sos sojowy Kikkoman 70 g
Rozmaryn 30 g
Płatki soli cytrynowej Falksalt do dekoru
Olej cytrynowo – bazyliowy Kruszwica 60 g
Fresh  Marchew 1000 g

Marynata do marchwi :

Cukier trzcinowy 30 g
Sos sojowy Kikkoman do smaku
Kmin  rzymski mielony 15 g
Tabasco Red Pepper sauce kilka kropel do smaku
Masło Kerrygold 140 g
Kiełki słonecznika 50 g
Płatki soli czarnej Falksalt do dekoru

 

[imageeffect target=”_self” image=”2214″ width=”300″ titleoverlay=”” lightbox=””][divider_line type=”divider_line”]

Food cost 1 porcji

8,32 zł

[divider_line type=”divider_line”]
[imageeffect image=”3167″ target=”_self” lightbox=”yes” titleoverlay=””]

Sposób przygotowania:

[divider_line type=”divider_line”]

Sporządzić osobne dwie marynaty – wymieszać wszystkie składniki. Wołowinę zamarynować w marynacie z olejem cytrynowym. Marchew pokroić w słupki o grubości 1 cm na 1 cm na długość około 5-6  cm i   wstawić do piekarnika na 260 st. na 12 minut. Zamarynowaną wołowinę wstawić do tego samego piekarnika na 3 minuty. Mięso wyciągnąć i schłodzić w szokówce lub lodówce.

Cebulę i oliwki posiekać bardzo drobno. Kapary zostawić w całości i dodać do cebuli i oliwek . Wołowinę pokroić bardzo ostrym nożem w cienkie plasterki i wymieszać z pokrojonymi wcześniej dodatkami. Marchew wyciągnąć z pieca i zalać marynatą z cukru i odstawić na chwilę.

Wszystko ułożyć w małej miseczce na sałacie rzymskiej – najpierw sałata , marchew, na końcu mięso. Do dekoracji użyć czarnej soli, kiełków słonecznika i płatków grana padano.