Schab z dzika podany z salsefią z kasztanami

[divider_line type=”divider_line”]

Składniki- 10 porcji:

Schab z dzika b/k Qfood 1500 g
Sól falksalt wędzona 50 g
Świeże zioła QS
Szalotka 100 g
Oliwa 5 g
Białe wino 100 g
Bulion mięsny 50 g
Tymianek świeży ¼ doniczki
Śmietana kremówka 1000 g
Sól
Pieprz do smaku
Masło Kerrygold 100 g
Salsefia mrożona Minute Bonduelle 1000 g
Natka pietruszki 1 pęczek
Kasztany pieczone mrożone Qfood 1000 g

[imageeffect target=”_self” image=”2214″ width=”300″ titleoverlay=”” lightbox=””][divider_line type=”divider_line”]

Food cost 1 porcji

16,10   zł

[divider_line type=”divider_line”]
[imageeffect image=”3282″ target=”_self” lightbox=”yes” titleoverlay=””]

Sposób przygotowania:

[divider_line type=”divider_line”]

Schab wyrównać , związać sznurkiem , oczyścić i doprawić. Spakować w worek próżniowy i gotować temp 66 * , czas 120 min. Salsefię i kasztany rozmrozić. Szalotki pokroić, przesmażyć , zalać winem i zredukować . Podlać bulionem i gotować do uzyskania mocnego smaku. Na koniec dodać tymianek, śmietanę i doprawić do smaku , redukować ponownie do uzyskania konsystencji sosu – na koniec sos zmiksować w malakserze. Kasztany poprzekrawać na połówki , skropić oliwą i wrzucić do piekarnika na 160 C na 15 minut.
Salsefię i smażyć krótko lecz intensywnie. Schab posmarować roztopionym masłem i wstawić do piekarnika na 260 C do zarumienienia.
Porcjować wg uznania i ułożyć razem z salsefią i kasztanami oraz sosem.