Pieczone gruszki z ricottą i orzechami

[divider_line type=”divider_line”]

Składniki- 10 porcji:

Duże gruszki 5 szt.
Serek ricotta 600 g
Orzechy włoskie 100 g
Migdały płatki 50 g
Cytryna 1 szt.
Cynamon 5 g
Miód akacjowy 50 g
Rozmaryn cięty 1/4 doniczki
Oliwa pomarańczowa Monini
Pomarańcze 2 szt.

[imageeffect target=”_self” image=”2214″ width=”300″ titleoverlay=”” lightbox=””][divider_line type=”divider_line”]

Food cost 1 porcji

3,60  zł

[divider_line type=”divider_line”]
[imageeffect image=”3209″ target=”_self” lightbox=”yes” titleoverlay=””]

Sposób przygotowania:

[divider_line type=”divider_line”]

Gruszki przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Serek rozmieszać i nałożyć na gruszki w miejsce pestek , posypać orzechami i cynamonem i wbić w każdą gruszkę gałązkę rozmarynu. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190* czas 15 min. Po tym czasie posypać migdałami i polać miodem. Piec jeszcze ok. 5 min do karmelizacji (czas może się wydłużyć w zależności od mocy pieca.

Skórkę z pomarańczy  bez białej części i pokroić w bardzo cienką julienne i sparzyć w syropie cukrowym.

Podawać z lodami waniliowymi i oliwą pomarańczową. Na koniec dodać kandyzowaną  skórkę z pomarańczy i świeży rozmaryn.