Makarony Canuti

[imageeffect image=”688″ target=”_self”]

W mojej pracy kieruję się pasją do dobrej kuchni, nieustannie wyszukuję najświeższych surowców oraz naturalnych składników o najwyższej jakości. Kiedy po raz pierwszy spotkałem się z makaronami Canuti była to “miłość od pierwszego wejrzenia”.

Ciasto o szorstkiej powierzchni idealnie pasuje do wszystkich przypraw
i różnego rodzaju sosów -niepowtarzalny intensywny żółty kolor zawdzięcza obróbce ciasta za pomocą cylindrów wykonanych z brązu. Od razu zdobyło moje zaufanie a zapach i smak urzekły mnie najbardziej! Makarony Canuti posiadają smak mojej ziemi- świeżego makaronu wyrabianego w domowym zaciszu jaki w przeszłośći wykwalifikowane dłonie kobiet „sfogline di Romagna „ umiały wyrabiać.

Pasta Canuti została głównym składnikiem moich pomysłów na pierwsze dania. Dzięki swoim różnorodnym kształtom i nadzieniom za każdym razem mam tysiące pomysłów na ich podanie. Do marki Canuti mam ogromne zaufanie. Rozpoznam ją pomiędzy tysiącami innych makaronów dostępnymi na rynku.

Corrado Buldrini
Prezes Stowarzyszenia
Kucharzy Romagnioli w Rimini

[imageeffect image=”702″ target=”_self”]
[vc_tour interval=”0″]
[divider_line type=”divider_line”]

Makarony Canuti są produkowane z surowców wtórnych, rygorystycznie wyselekcjonowanych bez dodatku kolorantów i bez konserwantów. Długi proces produkcyjny przyjął najwyższe międzynarodowe standardy higeniczno-sanitarne. Przekształca składniki w świeże makarony głęboko mrożone w krótkim czasie. Specjalna obróbka za pomocą cylindrów z brązu, doświadczenie naszych pracowników, sprawdzone receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, tworzą atmosferę „riminese” miejsca w którym powstały, gdzie spotyka się czyste powietrze pochodzące z Appenin i bryza morska pochodząca od morza Adriatyckiego.

Quadroni ricotta e spinaci na różowym maśle i świeżym szpinaku.

( dla 10 osób)

Różowe masło:
• 200g masła
• 200g pomidorów
• Sól, pieprz do smaku
Roztopić masło dodać pomidory pokrojone na kosteczkę i lekko poddusić, następnie zmiksować ( nie gotować).
Quadroni ricotta e spinaci ugotować w dużej iloṡci osolonej wody- odcedzić.
Wrzucić na patelnię ugotowany makaron i podrzucić ze świeżym szpinakiem jak tylko szpinak będzie lekko podduszony zdjąć z ognia.
Podawać z parmezanem.

Cappelli ai formaggio

z kremem śmietankowym
i migdałami

( dla 10 osób)

• 100g płatków migdałów
• 0,5l śmietana
• 150 g parmezanu
• Pieprz

Migdały podpiec na złoty kolor w piekarniku. Śmietanę umieścić na patelni i jak tylko będzie gorąca zdjąć z ognia. Dodać ztarty parmezan , pieprz do smaku.

Ugotować Cappelli ai formaggi w dużej ilości osolonej wody .
Oddcedzic makaron i umieścić na patelni, delikatnie podrzucić .
Umieṡcić na talerzu i posypać złocistymi migdałami.

Tortellini alla Bolognese
z masłem i szynką parmeńską.

• 200g masła
• 200g szynki parmeńskiej
• 200g parmezan

Roztopić masło i następnie dodać szynkę parmeńską pokrojoną na kosteczkę.
Ugotować tortellini w dużej ilości osolonej wody.
Oddcedzone tortelini umieścić na patelni razem z sosem podrzucić lekko na patelni i następnie podawać. Podawać z parmezenaem.

 

Tagliolino nero di seppia krewetki i kawałkami pomidorów, świeża bazylia.

• Krewetki
• Pomidory
• Świeża bazylia
• Cebulka szalotka
• Oliwa z oliwek
• Sól i pieprz do smaku

Rozgrzać dużą patelnię, wlać oliwę z oliwek i zeszklić cebulkę. Dodać krewetki i jak tylko będą delikatnie podsmażone zdjąć z ognia dodać następnie pomidory pokrojone na małe kawałki i liṡcie ṡwieżej bazyli.
Tagliolini ugotować w dużej ilości osolonej wody , oddcedzić wrzucić na patelnię i podrzucic z sosem.
Umieṡcić na talerzu zachowując formę gniazda. Przybierając dodatkowao liṡciem bazyli.

[imageeffect image=”827″ target=”_self” lightbox=”yes”]













[imageeffect image=”828″ target=”_self” lightbox=”yes”]











[imageeffect image=”829″ target=”_self” lightbox=”yes”]





[imageeffect image=”830″ target=”_self” lightbox=”yes”]

Historia Canuti Tradizione Italiana jest jedną z tych historii opowiadających o miłości do tradycji, oryginalności i naturalności włoskiej. Historia opowiadająca o miłości do rodzinnych korzeni, miłości do świeżych makaronów oraz innowacji.
Wszystko rozpoczęło się, kiedy to w latach pięćdzięsiatych Mario Canuti posiadł jedno marzenie: otworzyć własną pracownię rzemieślniczą w której przy pomocy maszyn będzie mógł wyrabiać świeże domowe makarony na skalę przemysłową. Wtedy nie przypuszczał, że to marzenie zostanie zrealizowane.
W latach 60 pięcioro dzieci Mario Canuti stawia pierwsze kroki przy boku ojca: w ten sposób powstaje duża firma produkcyjna, która prowadzi dystrybucję świeżych makaronów w trzech punktach sprzedaży w Rimini.

Z biegiem czasu bracia Canuti stają się punktem odniesienia dla przemysłu turystycznego w Emila Romagna.
W połowie lat siedemdziesiątych wzdłuż Riwiery od Catolica do Viserby, już od wczesnego świtu furgony Fiat 850 dostarczały do restauracji i hoteli świeże makarony Canuti, doceniane nie tylko przez turystów włoskich ale również przez turystów zagranicznych.
W tym samym okresie rozpoczyna się dystrybucja do sieci sklepów spożywczych.
W latach osiemdziesiątych nowe wyzwanie dla Canuti: proces głębokiego mrożenia. Po dziś dzień jest to jedyny sposób na zachowanie w całości właściwości organoleptycznych makaronów, bez dodatku konserwantów.
Mario Canuti jako jeden z pierwszych docenił i przewidział wielki potencjał tego procesu technologicznego.
Ta metoda pozwala firmie Canuti dotrzeć nie tylko do klientów krajowych ale również do klientów zagranicznych.
W latach dziewięćdziesiątych do firmy wkracza trzecie pokolenie: wnuki Mario Canuti, którzy zachowują niezmienną filozofię rzemieślniczą poprzedników .
Od poczatku roku dwutysięcznego rozpoczynają eksport na rynki zagraniczne. Świeże makarony głęboko mrożone podbijają rynki w Japoni ,Stanach Zjednoczonych Ameryki i dużej części Europy.
Marka Canuti jest dziś synonimem makaronów wykonanych z najwyższym zaangażowaniem i starannością. Idealne połączenie tradycji i innowacji. Receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, selekcjonowane surowce wtórne, „trafilatura in brazo”.
Po ponad sześćdziesięciu latach, Canuti Tradizione Italiana jest awangardową firmą technologicznie
przystosowaną do najwyższych standardów jakości i bezpieczeństwa. Długa historia i ogromne doświadczenie pozwala Canuti na dużą elastyczność w tworzeniu makaronów, ogromna gama produktów ,różnorodne formy i nadzienia, perfekcyjnie dostosowane do największych wymagań klientów.
Canuti Tradizione Italiana. Pasja i najwyższa jakość producenta makaronów od 1950 r.

[imageeffect target=”_self” image=”704″]
[/vc_tour][divider_line type=”divider_line”][vc_tour interval=”0″]
[divider_line type=”divider_line”]

Tagliatelle [8mm]

Skład: mąka pszenna „0”, semolina z pszenicy durum, jaja.

1 gniazdo= 30g, 1 kart = 2 kg

Cena netto:  24,00 zł/kg

48,00 zł/karton

Tagliolini al Nero di Sepia [2,5mm]

Skład: mąka pszenna „0”, sepia – barwnik naturalny, semolina z pszenicy durum, jaja.

1 gniazdo= 35g, 1 kart = 2 kg

Cena netto:  26,00 zł/kg ,

52,00 zł/karton

 

Papardelle [18mm]

Skład: mąka pszenna „0”, semolina z pszenicy durum, jaja.

1 gniazdo= 30g, 1 kart = 1,5 kg

Cena netto:  27,00 zł/kg ,

40,50 zł/karton

[imageeffect target=”_self” image=”731″][imageeffect target=”_self” image=”779″][imageeffect target=”_self” image=”777″]

Czas gotowania:  2 minuty (od postaci zamrożonej). Przyrost wagi : + 90%
Foodcost 285 g: 3,60 zł – 4,00 zł

Tortellini alla Bolognese

Nadzienie: mortadella, prosciutto crudo, mięso wołowe
i wieprzowe, sery Parmiggiano Reggiano i Grana Padano.

1 szt = 3,5g ( 30 x 22 x 12 mm), 1 kart = 3kg
Cena netto:  31,00 zł/kg , 93,00 zł/karton

Czas gotowania:  3 minuty (od postaci zamrożonej). Przyrost wagi : + 40%
Foodcost 250g: 5,53 zł

Cappelletti ai formaggi

Nadzienie:  sery Parmiggiano Reggiano, Grana Padano, Casatella, Ricotta, sok z cytryny.

1 szt = 3,5g ( 30 x 22 x 12 mm), 1 kart = 3kg
Cena netto:  31,00 zł/kg,  93,00 zł/karton

Czas gotowania:  3 minuty (od postaci zamrożonej). Przyrost wagi : + 40%
Foodcost 250g: 5,53 zł

 

Ravioli alla Bolognese

Nadzienie: mortadella, prosciutto crudo, mięso wołowe i wieprzowe, sery Ricotta, Parmiggiano Reggiano i Grana Padano.

1 szt = 7,5g ( 41 x 41 x 10 mm), 1 kart = 3kg
Cena netto:  31,00 zł/kg , 93,00 zł/karton

Czas gotowania:  4 minuty (od postaci zamrożonej). Przyrost wagi : + 40%
Foodcost 250 g: 5,53 zł / 5,18 zł

Ravioli Ricotta e Spinaci

Nadzienie:  sery Ricotta, Casatella, Parmiggiano Reggiano, Grana Padano, Pecorino Romano, szpinak.

1 szt = 3,5g ( 30 x 22 x 12 mm), 1 kart = 3kg
Cena netto:  29,00 zł/kg,  87,00 zł/karton

Czas gotowania:  4 minuty (od postaci zamrożonej). Przyrost wagi : + 40%
Foodcost 250 g: 5,53 zł / 5,18 zł

 

[imageeffect target=”_self” image=”781″]

 

 

 

[imageeffect target=”_self” image=”778″]

Gnocchi di Patate Gialli

Skład:  Ziemniaki, mąka pszenna „0”.

1 szt = 6g ( 32 x 19 mm), 1 opak = 1kg,

kart = 10 opak [10 kg

Cena netto:  9,50 zł/kg, 95,00 zł/karton

 

[imageeffect image=”776″ target=”_self”]

Gotować od postaci zamrożonej. Zakończyć gotowanie po wypłynięciu na powierzchnię.

Foodcost 250 g: 2,37 zł

Zapraszamy do pobrania polskiej wersji katalogu Canuti w pliku pdf.

[imageeffect target=”_blank” image=”734″ link=”http://www.doradobb.com.pl/wp2/wp-content/uploads/2013/11/Canuti.pdf”]
[/vc_tour][divider_line type=”divider_line”]

Canuti w ofercie Dorado