Kurczak w tymianku podany na puree z groszku i wasabi z pieczonym pomidorem

[divider_line type=”divider_line”]

Składniki- 10 porcji:

Kurczak kukurydziany supreme 1700 g
Sól Falksalt Naturalny 30 g
Oliwa z oliwek 40 g
Tymianek cytrynowy
Puree z groszku:
Groszek zielony mrożony 1500 g
Wasabi pasta QS
Masło 250 g
Cukier QS
Sól QS

Pieczony pomidor:
Pomidory 5 szt.
Bułka tarta 50 g
bazylia
Sól i pieprz.

[imageeffect target=”_self” image=”2214″ width=”300″ titleoverlay=”” lightbox=””][divider_line type=”divider_line”]

Food cost 1 porcji

7,40   zł

[divider_line type=”divider_line”]
[imageeffect image=”3229″ target=”_self” lightbox=”yes” titleoverlay=””]

Sposób przygotowania:

[divider_line type=”divider_line”]

Kurczaka zamarynować w oliwie z solą i tymiankiem. Zawakować i wstawić do cyrkulatora na 68 o C na 120 minut.

Puree
Groszek zagotować w wodzie z solą i cukrem. Gotować przez 5-7 minut o odcedzić, 20% groszku odłożyć, natomiast resztę zmiksować z masłem i pastą wasabi. Dodać odłożony groszek do zmiksowanego i wymieszać. W razie potrzeby doprawić.

Pieczony pomidor:
Pomidora przeciąć na pół w poprzek gniazd, doprawić solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z siekaną bazylią  i masłem , położyć na pomidora i wstawić do piekarnika na 230 st. na 10 minut. Kurczaka podsmażyć na bardzo dobrze rozgrzanym grillu lub patelni. Składniki dania ułożyć  na talerzu i udekorować ziołami.