Krem z dyni z topinamburem

[divider_line type=”divider_line”]

Składniki- 10 porcji:

Dynia 1,5 kg
Wywar warzywny 1500 ml
Marchew 0,2 kg
Seler 0,2 kg
Pietruszka korzeń 0,1 kg
Por 0,2 kg
Cukier, sól, pieprz do smaku
Topinambur 400 g
Masło klarowane 120 g
Śmietana kremówka 100 ml
Pestki dyni 150 g

[imageeffect target=”_self” image=”2214″ width=”300″ titleoverlay=”” lightbox=””][divider_line type=”divider_line”]

Food cost 1 porcji

3,70 zł

[divider_line type=”divider_line”]
[imageeffect image=”3197″ target=”_self” lightbox=”yes” titleoverlay=””]

Sposób przygotowania:

[divider_line type=”divider_line”]

Dynię obrać pokroić i zapiec na perforowanym GN . Temp 180* czas około 20 min. do nagrzanego piekarnika. Przygotować bulion jarzynowy.
Warzywa obrać , pokroić i zasmażyć na maśle razem z upieczoną dynią .
Doprawić do smaku.
Topinambur obrać wrzucić do zakwaszonej wody . W odpowiednim momencie pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na klarowanym maśle.
Serwować z płatkami topinamburu i gałązkami tymianku.
W razie złej konsystencji zupy – dodać więcej dyni. Pestki dyni prażyć w piekarniku lub patelni i dodać do zupy przed wydaniem.