Kalmary z grilla z pieczonymi warzywami

[divider_line type=”divider_line”]

Składniki- 10 porcji:

Kalmary tuby U5 10 szt.
Olej rzepakowy z pomidorami Kruszwica 40 g
Roszponka 120 g
Ocet balsamico biały 100 g
Cukier 100 g
Oliwa z oliwek 20 g
Białe wino wytr. 50 g
Marynata do ryb do smaku
Olej sezamowy 30
Sos ostrygowy 70 g
Płatki soli Falksalt czarne do garni
Pomidory concasse 150 g
Buraki 250 g
Marchew 250 g
Rzepa 250 g
Ziemniaki 250 g
Masło 100 g
Sól
Cukier

[imageeffect target=”_self” image=”2214″ width=”300″ titleoverlay=”” lightbox=””][divider_line type=”divider_line”]

Food cost 1 porcji

5,37 zł

[divider_line type=”divider_line”]
[imageeffect image=”3215″ target=”_self” lightbox=”yes” titleoverlay=””]

Sposób przygotowania:

[divider_line type=”divider_line”]

Ocet i cukier gotować do uzyskania glazury.
Kalmary pokroić na kwadraty i naciąć dekoracyjnie wg uznania.
Z oleju pomidorowego , octu balsamicznego białego, cukru, białego wina, sosu ostrygowego, przyprawy do ryb sporządzić marynatę i zalać kalmary.
Ziemniaki obrać pokroić w cząstki i zagotować w wodzie. Pozostałe warzywa pokroić w cząstki doprawić solą i cukrem, dodać trochę masła i smażyć na małym ogniu w maśle przez około 25 minut.
Kalmary grillować krótko lecz na mocno rozgrzanym grillu.